Ons lichaam – onze gezondheid

Het lichaam is een wonder. Of jij het nu zelf in de spiegel zo ziet of niet, het lichaam is een prachtige machine die zich constant aanpast. Onze fysiologie is zo krachtig ingesteld dat zij zich altijd aanpast aan de situatie, om beter te worden in dat wat we doen. Het is zo complex, miljoenen activiteiten worden elk deel van elke dag perfect op elkaar afgestemd, een perfecte harmonie die ervoor zorgt dat jij in leven bent.

Het lichaam is een direct resultaat, een weerspiegeling van dat wat we doen. Een weerspiegeling van al onze handelingen, ons denken en onze (aangeleerde) gewoontes.

Met dat gegeven in ons hoofd is het prachtig om te realiseren dat wij dus
zelf in staat zijn het lichaam aan te passen, en te versterken. Mits we er goed voor zorgen.

 Don’t complicate. Just do it.

De juiste manier van trainen, helpt.

Je bent op weg naar een gezonde(re) leefstijl. En je weet dat daar beweging en training bij hoort. Maar om nou meteen een personal trainer te ‘nemen’? Dit kun je heus wel zelf. Dus, je neemt je voor om je in te schrijven voor een sportschool. Top. Eerste stap gezet. Een paar dagen later sta je er. Tussen apparaten en machines waar je niks van snapt. Met mensen om je heen die er uiteraard wel verstand van hebben. Je hebt je vrij snel bedacht… Dan maar naar een groepslesje. Je kijkt wat om je heen en gaat aan de slag, je doet mee met de rest. Maar je weet nog steeds niet waar je eigenlijk mee bezig bent.

 

En dus begin je erover na te denken. Heeft het zin wat je doet? Helpt dit om af te vallen? Moet je echt elke week naar deze sportschool? Ga je krachttraining doen (waar moet je beginnen?) of ga je elke week naar die groepsles? Of kun je beter hardlopen? Wandelen? Zwemmen misschien? ‘

Hoe komt het dat zoveel mensen zich inzetten, maar zo weinig mensen hun doel daadwerkelijk halen? En de mensen die hun doel halen, behalen dit vaak maar voor een korte periode. We leven in een maatschappij waarin we toegang hebben tot enorm veel informatie. En toch lukt het de meeste mensen niet om te veranderen.

Want, wat is trainen nou eigenlijk? En hoe doe je dat?

Eet geen troep.  Beweeg veel. 
Train een beetje. Manage stress. 
Drink water.  Slaap goed.

Veranderen begint bij jezelf leren kennen.

Het werken aan gezondheid betekent niet alleen fysieke beweging en gezond eten. Ons lichaam is een prachtige, maar ingewikkelde machine, die in staat is zich aan te passen aan alles wat je ervan vraagt. Tot op een bepaalde hoogte. Prachtig om die hoogte te bereiken, maar iets minder als je jezelf te ver pushed. En in de maatschappij waarin wij leven is dat soms best lastig. 

 

 

Het is waardevol om hier eens bij stil te staan. Om te kijken welke keuzes je maakt en waarom. En waar zit ruimte om goed voor jezelf te zorgen? Hoe zorg je dat je dit op een juiste manier een plek geeft, zodat het niet nog iets extra’s op je bordje is, maar iets wat bij jouw leven gaat horen en wat jouw meer gaat opleveren.  

Een krachtig lichaam geeft vertrouwen en energie. 

SUCCES

 

To laugh often and much; to win the respect of intelligent people and the affection of children; to earn the appreciation of honest critics and endure the betrayal of fake friends; to appreciate beauty, to find the best in others; to leave the world a bit better, whether by a healthy child, a garden patch or a redeemed social condition; to know even one life has breathed easier because you have lived. This is to have succeeded. 

 

– Ralph Waldo Emerson